Vereniging Oud Valkenburg

De oude Pont van Valkenburg

 

Sinds begin van de 17e eeuw maakt een veerdienst de verbinding tussen de gebieden Valkenburg en Rijnsburg/Oegstgeest die door de Oude Rijn gescheiden worden.

Net voor de oorlog: De pannenfabriek van Sillevolt is nog te zien.     Net na de oorlog: De pannenfabriek van Sillevolt die in de oorlog is                                                                                                                                                                gesloopt is net opgeruimd

14360-Oude Pont-01-fotoHistorisch

14360-Oude Pont-02-fotoHistorisch

Op deze plek worden al honderden jaren mensen overgevaren. In een brief uit 1619 lezen we dat de heer van Valkenburg toestemming vraagt aan de Staten van Holland om het tarief te morgen verhogen. Den penning die dan moet worden betaald, is al jaren geen wettig betaalmiddel meer. Dat geeft problemen als tijdens de jaarlijkse paardenmarkt veel vreemdelingen willen oversteken. Het komt zelfs tot "kijvagien en vegterijen".Het nieuwe tarief wordt "eenen duijt of het agste deel van eenen stuiver". In 1849 wordt het tarief bij Koninklijk besluit vastgesteld op 1 ½ cent en kinderen jonger dan 10 mogen voor een halve cent. Vreemdelingen en hun kinderen betalen resp. 2 en 1 cent. Hier lezen we ook iets over de boot: "...een open weiboot ter grootte van twee tonnen, in orde en goed waterdicht". En op een goed zichtbare plaats moet met zwarte letters op een witte ondergrond het woorden "Valkenburg" worden aangebracht. De veerschipper moet verder "te allen tijde bereid zijn tot het overvoeren van passagiers". Tot dan werd er met een roeiboot gevaren,maar omstreeks 1850 komt er een houten pont in de vaart. In 1898 wordt de eerste ijzeren pont 'ingelegd', die veertig jaar zal varen.

In 1938 wordt bij de firma Akerboom in Leiden de pont gebouwd die een ruime zestig jaar dienst heeft gedaan. Door zijn goede vorm was het een snelle boot die gemakkelijk door één persoon kon worden bediend. Toen ook deze uitgevaren was, heeft de daartoe opgerichte "Stichting tot Behoud van de Oude Pont van Valkenburg" met steun van o.a. de gemeente Katwijk en Fonds 1818 de restauratie op zich genomen. Hierbij is gebruik gemaakt van oude technieken als klinken en smeden. De pont is als monument ingeschreven in het Nationaal Register Varende Monumenten en dagelijks te bezichtigen in het haventje van de oversteekplaats in de Oude Rijn. Bij historische dagen of evenementen zoals Open Monumentendag wordt de Oude Pont van Valkenburg weer ingezet.

Vandaag de dag vaart er een elektrische pont genaamd "Rijnvalk", zodat de karakteristieke verbinding over water tussen Valkenburg en Rijnsburg behouden is gebleven. Het voetveer heeft geen vaste dienstregeling maar vaart alle dagen heen en weer. Een overtocht kost €0,50.

De veerdienst wordt geëxploiteerd door Stichting Valkenburg Voetveer. Op zondag en andere feestdagen wordt de pont bediend door vrijwilligers. Op werkdagen zijn dat de medewerkers van de MareGroep.

vovlogonieuw .jpg

Foto van de Maand

Het uitgraven van de nieuwe Tjalmaweg is begonnen.
Het uitgraven van de nieuwe Tjalmaweg is begonnen.

Wie is online

We hebben 202 gasten en geen leden online

Copyright Oud Valkenburg