Op en om het Marine Vliegkamp Valkenburg

MVKVTentoonstelling

Wapen van Valkenburg voorgoed gesloten?

WapenvanValkenburgOp de foto is het niet te zien, maar het Wapen van Valkenburg is sinds begin juli gesloten.

Het einde van dit stukje Valkenburgse historie is min of meer te danken aan het WK voetbal.

De laatste jaren was het Wapen nog geopend op de maandag avond voor een groepje fanatieke biljarters.

Maar toen de biljarters besloten niet te komen omdat er eind juni een voetbalwedstrijd op tv te zien was, besloot mevrouw van Emmerik dat ze er maar een punt achter moest zetten.

Oud Valkenburg ontvangt Meerburgprijs

 

Het jaar 2014 is op 2 januari voor de Vereniging Oud-Valkenburg erg goed begonnen !

 

Tijdens een goed bezochte bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis in Katwijk was Oud-Valkenburg een van de zes organisaties die uit handen van het bestuur van de D.F.E. Meerburgprijs een cheque kregen uitgereikt. Een cheque van wel € 1.000,00 bestemd voor de aanschaf van touch screens, die in het Torenmuseum zullen gaan fungeren als extra informatiebron bij de exposities.

 

Daarnaast werkt Oud-Valkenburg samen met Oud Katwijk en Oud Rijnsburg aan het tot stand komen van de ‘Canon van Katwijk’ en ook aan die stuurgroep werd een cheque van € 1000,00 uitgereikt. Na afloop gingen de vertegenwoordigers van de zes gelukkigen op de foto samen met het bestuur van de Stichting Herinneringsfonds D.F.E. Meerburgprijs

De delen en de som

 

Geslaagde lezing “De delen en de som. Historische samenhang in Rijnland” door Cor Smit.  

De ongeveer 40 aanwezigen die op dinsdag 26 november, onder het genot van een kopje koffie, aanwezig waren in de zaal van de Hervormde kerk, gingen na afloop naar huis met overweldigende hoeveelheid aan wetenswaardigheden

De lezing van de heer Cor Smit ging over de historische ontwikkeling van het gebied Rijnland. Na de Romeinse tijd was Valkenburg in Rijnland een centrale plaats die door de jaren heen geleidelijk door andere plaatsen, en uiteindelijk door Leiden, is overgenomen. Een van de constateringen van de heer Smit was, dat dit Valkenburg uiteindelijk een nogal geïsoleerde ligging opgeleverd heeft. Als voorbeeld gaf hij dat, terwijl de omringende plaatsen door trein- en tramverbindingen bereikbaar waren, pas in 1932 een eerste busverbinding door Valkenburg tot stand kwam! Van oudsher speelde het vervoer zich voor een belangrijk deel af op de waterwegen, zoals de Rijn. Later werd dat grotendeels overgenomen door transport over land.

Nieuwsbrief december 2013

 

 

De Vereniging Oud Valkenburg organiseert op 26 november 2013 een presentatie onder de titel:

               

De delen en de som. Historische samenhang in Rijnland

           

De historicus drs. Cor Smit zal deze voordracht verzorgen. Smit vertelt over de soms verrassende relaties tussen de Rijnlandse plaatsen en landschappen. Daarbij gaat hij tevens in op de positie van Valkenburg binnen dit geheel.

 

Het bestuur van de Vereniging Oud Valkenburg nodigt u uit voor deze presentatie. De aanvang is om 20.00 uur in de zaal van de Hervormde Kerk aan het Castellumplein, ingang Kruisweg. De toegang is gratis. Ook niet-leden van de vereniging zijn welkom.

 

Op zaterdag 19 oktober is op 59-jarige leeftijd overleden

 

Aad de Vries

 

Aad is tot kort voor zijn overlijden als vrijwilliger binnen de Vereniging Oud-Valkenburg actief geweest. Hij was de eerste vrijwilliger, een bijzondere vrijwilliger en lange tijd ook de enige die er voor zorgde dat het museum open was.

Aad was al een aantal jaren ernstig ziek maar zijn overlijden komt toch nog onverwachts.

 

Wij zullen Aad niet vergeten en wensen zijn familieleden veel sterkte toe.

 

Vereniging Oud-Valkenburg

Namens het bestuur

Jan Bakker

voorzitter

 

Paardenmarkt 2013

 

Tijdens de Mart was de Vereniging Oud-Valkenburg weer de hele dag aanwezig op de braderie, met onze eigen tent.

 

Het was weer een gezellig komen en gaan van belangstellende leden en ook andere geïnteresseerden wisten de stand te vinden om foto’s te bekijken of een boek te kopen.

 

Expositie "WATER" in Torenmuseum Valkenburg

 

Op dinsdag 27 augustus vond de opening plaats van een nieuwe expositie in het Torenmuseum te Valkenburg, met als thema "WATER". Na inleidende worden van Drs. Kees de Vreugd MBA, voorzitter van de Katwijkse Reddings Brigade, hadden de aanwezige belangstellenden de gelegen om de tentoonstelling van werk van de cursisten van Joke Bontenbal (keramiek) van Riet Rosier (schilderijen) te bekijken onder het genot van een heerlijk glaasje (spraak) water.

 

Zoals de titel al aangeeft hebben de cursisten zich verdiept en uitgeleefd in dit natte thema, waarbij water in allerlei hoedanigheden wordt uitgebeeld, zoals bijv. zwanen, die hun eeuwige liefde betuigen, de watertoren, bling-bling visjes, hier en daar een bui en natuurlijk de rivier en de zee in al haar facetten.

Het Torenmuseum is elke zaterdag geopend van 13.00 tot 16.00 uur. 

Extra openingstijden : Open Monumentendag, zaterdag 14 september, van 11.00-16.00 uur en tijdens de paardenmarkt, woensdag 11 september van 10.00-12.00 uur.

Toren gesloten

Wegens werkzaamheden van de stukadoor is de toren en dus ook het museum, zaterdag 16 maart gesloten.Stukadoor

Limes

Limes-small
Ongeveer 2000 jaar geleden maakte Nederland deel uit van het Romeinse rijk.  De zogenaamde Limes, de noordgrens van dit rijk op het Europese vasteland,  liep van Arnhem naar de Noordzee en eindigde bij Katwijk. Het was een militaire zone bestaande uit: een hoofdweg, forten, wachttorens en zowel burgerlijke als militaire nederzettingen. Langs deze grens ontstond een belangrijke handelsroute tussen de Romeinen en inheemse volkeren die hier al in IJzertijd woonden, zoals de zogenaamde Cananefaten.

De Limes is nu het grootste archeologische monument van Nederland en staat op de nominatie om voorgedragen te worden als werelderfgoed bij de UNESCO.

Op de site van de gemeente Katwijk staan 5 korte filmpjes over de Limes.

Een hiervan gaat over de Valkenburgse toren en kan ook Hier worden bekeken.

Alle Filmpjes vindt u hier:  Limes Katwijk

Er is ook een speciale Limes website

 

Wie is online

We hebben 2 gasten online