Ledenvergadering 21 april

2015apr21MdeBoer IMG 1766Op 21 april vond de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de Vereniging Oud Valkenburg plaats. De aanwezige leden gingen unaniem akkoord met het jaarverslag en het financieel verslag over 2014. Ook de begroting voor 2015 werd ongewijzigd aangenomen. De volgens schema aftredende bestuursleden Corrie van Kralingen en Jan Bakker werden met algemene stemmen herkozen. Verder ging de vergadering unaniem akkoord met het voorgestelde Beleidsplan 2015-2019.

Na de pauze volgde een boeiende presentatie van Martin de Boer getiteld "Vreemde vogels op Valkenburg". Met veel dynamiek vertelde Martin over zestig jaar vliegveld Valkenburg en de bijzondere gasten aldaar. Van Churchill tot en met geluidsfragmenten van de laatste vlucht vanaf vliegveld Valkenburg volgden alle aanwezigen geboeid Martins presentatie.

Martin de Boer tijdens zijn presentatie

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014

Het jaar is bijna ten einde. Nog een paar dagen en het is Kerstmis en 31 december is dan niet ver weg.
Het jaar 2014 begon gelijk goed voor de vereniging: de Meerburgprijs, € 1000!
Ons ledental is dit jaar weer gegroeid en is nu 250. We deden mee aan de Paardenmarkt en Open Monumentendag. Het hoogtepunt van onze activiteiten was de opening van de expositie over het Marinevliegkamp Valkenburg op 28 oktober. Verderop in deze brief leest u er meer over.
Verder hebben we weer meer scholen ontvangen. De digitalisering van onze collectie vordert. Aan toegankelijkheid via onze website wordt gewerkt.
Het museum wordt steeds beter bezocht; wij denken na over hoe we de exposities interactiever en daarmee attractiever kunnen maken.
In deze nieuwsbrief vindt u onder andere  een artikel in de reeks “De straten van Valkenburg” over de Broekweg ven Henk Imthorn en een artikel van Herman Dijkhuizen  over geocoaching.
Ik hoop dat plezier beleeft aan het lezen van deze nieuwsbrief.
Tenslotte wens ik u namens het bestuur van de Vereniging Oud Valkenburg goede Kerstdagen en een voorspoedig 2015 toe.
Lees hier de volledige nieuwsbrief met interessante artikelen over Valkenburg.
Jan Bakker
Voorzitter

Opening tentoonstelling

Voorzitter Jan Bakker interviewt Henk Imthorn tijdens de opening van de expositie "Op en om het marinevliegkamp Valkenburg" op 28 oktober.

Op en om het Marine Vliegkamp Valkenburg

MVKVTentoonstelling

Limes

Limes-small
Ongeveer 2000 jaar geleden maakte Nederland deel uit van het Romeinse rijk.  De zogenaamde Limes, de noordgrens van dit rijk op het Europese vasteland,  liep van Arnhem naar de Noordzee en eindigde bij Katwijk. Het was een militaire zone bestaande uit: een hoofdweg, forten, wachttorens en zowel burgerlijke als militaire nederzettingen. Langs deze grens ontstond een belangrijke handelsroute tussen de Romeinen en inheemse volkeren die hier al in IJzertijd woonden, zoals de zogenaamde Cananefaten.

De Limes is nu het grootste archeologische monument van Nederland en staat op de nominatie om voorgedragen te worden als werelderfgoed bij de UNESCO.

Op de site van de gemeente Katwijk staan 5 korte filmpjes over de Limes.

Een hiervan gaat over de Valkenburgse toren en kan ook Hier worden bekeken.

Alle Filmpjes vindt u hier:  Limes Katwijk

Er is ook een speciale Limes website

Bordjes bij herinneringsbomen

 

m-rodt-eik

 

In ons dorp staan op een aantal plaatsen bomen die de herinnering levend houden aan belangrijke gebeurtenissen of personen. De bordjes die het verhaal bij de bomen vertellen waren verdwenen maar zijn onlangs weer teruggeplaatst. Hier de ziet u de Mallickrodtboom aan de Middenweg. Foto van de week toont de bevrijdingsboom 1945-1985.

 

 

eikm-veld

 

Parels van Katwijk

 

Wie is online

We hebben 2 gasten online